5 Haziran 2015 Cuma

Nojoud Ali - 10 Yaşındayım ve Boşanmak İstiyorum


Bu defa oldukça çarpıcı bir kitapla karşınızdayım: "10 Yaşındayım ve Boşanmak İstiyorum". Aylar önce kendime okunacak kitap listesi oluştururken gerçek bir hikaye olduğu ve konusu ilgimi çektiği için bu kitabı da listeye eklemiştim. Şimdiye kadar okumaktan hep çekindim, çünkü bu kitap küçücük yaşta evlendirilen bir çocuğun hikayesini anlatıyordu. 

"Yemenli Nujood henüz on yaşındayken evlendirilmek üzere otuzlu yaşlardaki bir adama satıldı. Ailesinden, çok sevdiği kardeşlerinden koparılıp zorla Yemen’in izbe bir köyüne gönderildi. Evlendiği adam kendinden yaşça oldukça büyüktü: tam üç kat. Ailesine Nujood ergenlik çağına girene kadar ona dokunulmayacağına dair söz verilmişti. Ancak bu söze sadık kalınmadı. Verdiği sözü unutan kocası, Nujood’un bir genç kız olmasını beklemeden evlendiği gece onunla zorla birlikte oldu. Nujood gündüzleri kayınvalidesi tarafından, geceleri ise kocası tarafından iki ay boyunca fiziksel ve duygusal şiddete maruz kaldı. 

Ve Nujood bu kâbusu yaşarken yalnızca 10 yaşında bir çocuktu.

Ama Nujood pes etmedi ve tüm Yemen’e ve başka memleketlerde aynı kadere mahkûm insanlara örnek olacak bir serüvene imzasını attı. Yaşadığı topraklarda eşine benzerine rastlanmamış bir hikâyenin başkahramanı oldu; kocasından boşanmak için gizlice evden kaçarak mahkemeye gitti ve yargıcın kapısını çaldı. 

Nujood’un ailesine ve Yemen geleneklerine meydan okuyuşu ve cesareti tüm dünyada yankılandı ve Orta Doğu’daki tüm genç kızlar için ilham kaynağı oldu.

Ve Nujood eşsiz hikâyesiyle tüm dünyanın vicdanını bir kez daha sorgulamasına sebep oldu."

Nojoud, babasının zoruyla kendinden yaşça büyük bir adamla evlenir. Henüz sokakta oynayacağı yaştayken evliliğin sorumlulukları omzuna yüklenir. Evlendiği adamdan gördüğü cinsel ve fiziksel şiddete daha fazla dayanamayıp kendine bir kurtuluş aramaya başlar. Bu esnada babasının ikinci karısı onun aklına bir fikir sokar. "Mahkemeye gitmek". Nojoud bir gün evden kaçar ve adliyeye gider. Adliyeye gittiğinde kendisine ne istediğini soran görevliye "Boşanmak istiyorum" der ve çocuk  olmanın özgürlüğünü yeniden kazanabilmek için bir mücadeleye başlar.

Kitabı okurken kah üzüldüm kah öfkelendim. Bu hikaye bir çocuğun hikayesi değil aslında; küçük yaşta evliliğe zorlanan Nojoud gibi binlerce çocuğun hikayesi... "9 yaşında bir kızla evlenmek ömür boyu mutluluk getirir" düşüncesinin kalıplaştığı bir toplumda çocuk olmak, çocuk kalabilmek ne zor!  Sokakta arkadaşlarıyla oynayacak yaşta olan çocuklar, bazen biz yetişkinlerin bile korktuğu evlilik çatısı altına zorla yerleştiriliyorlar. Çoğu sessiz kalıp kaderine boyun eğiyor. Nojoud gibi şanslı ve cesur olanlar da yazgılarına boyun eğmemek için direniyorlar. 

Gerçek bir hikayeyi anlatan bu kitap gerçekten sarsıcı bir etkiye sahip. Bunu yaşayan bir çocuğun dilinden anlatılması gerçekleri tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Kitapta Nojoud'un fotoğrafları da yer alıyor. Zaman zaman üzülüp rahatsız oluyorsunuz ama kitabın sonunda tek bir dileğiniz oluyor : " Çocuk istismarı ve çocuk evliliği son bulsun. Çocuklar, çocukluğunu yaşayabilsin"

Görüşmek dileğiyle...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder