11 Şubat 2015 Çarşamba

Neval El Seddavi - Sıfır Noktasındaki Kadın



Tesadüfen denk geldiğim, adından ve arka kapağından etkilenip aldığım bu kitabı bugün bitirdim. Kitap kısa ama etkileyici. Firdevs'in yaşadığı olaylar yeterince çarpıcı olduğu için anlatım olabildiğince yalın tutulmuş. Bu da kitabı kısa sürede ve zorlanmadan okumanıza olanak sağlıyor.

 Arka kapağı şu şekilde:

Sıfır Noktası Neresidir? Dünyanın herhangi bir köşesinde herhangi bir insan sıfır noktasında kıskıvrak bekliyor. Umutsuz, çaresiz, ölümle yaşam arasındaki sınırda. Neval El Seddavi, ölüm hücresinde Mısırlı fahişe Firdevs'le konuşuyor. Firdevs'in anlattığı yaşam öyküsünü aktarıyor bize. Bu dünyada kadın olmanın, "fahişe" olmanın ne anlama gelebileceğini okuyoruz bu yaşam öyküsünde.Sıfır noktası neresidir?

 Firdevs, küçüklüğünden beri varoluşunu sorgulayan, içindeki gücü ortaya çıkarmaya çalışan, bir yandan da kadınlık benliğini arayan biri. Yaşadıkları ise oldukça etkileyici. Küçükken yaşadığı tacizlerle başlıyor aslında her şey. Ortaokul diplomasını aldığında hayatını yoluna koyabileceğini düşünüyorken hayatı umduğundan başka bir seyirde ilerlemeye başlıyor. İşte bu noktadan itibaren Firdevs'in özgürlük mücadelesine tanıklık ediyoruz.

 "Sıfır Noktasındaki Kadın" bir kadının iç benliğini, erkek egemen hayat zincirlerinden kurtulmaya çalışmasını, kendi içsel arayışlarını sergileyen bir kitap. Okurken ister istemez sorguluyor ve düşünüyorsunuz. Kitap sizi etkisi altına alıyor. Bu da aslında kısa bir yaşam kesintisinin bile üzerinde düşünülecek ne kadar çok şey barındırdığını anlatıyor. Firdevs'in hikayesini okumanızı tavsiye ediyorum.

    Hepinize kitap dolu günler...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder